UN GRAN TRABALLO DE TINO HERMIDA GARCIA, AUTOR DO BLOG POLO VENTANUCO.
Máis que polo San Benito “O Negro”, o mirador de San Cibrán ou polo seu escultor Paco Pazos, a localidade
meañesa de Cobas é coñecida hoxe, dentro e fóra da comarca, polas seus “furanchos” ou “loureiros”, locais desde onde cada familia bodeguera comercializa a granel o seu viño “de casa”, albariño ou tinto Barrantes, os caldos propios da zona. Como se fora a “milla de ouro” do viño ata oito destes establecementos concéntranse en apenas 800 metros a pé da estrada local que atravesa Cobas e que a converten cada fin de semana na particular meca de centenares de persoas que gustan do viño servido en tradicionais furanchos transformados hoxe en locais acolledores, cos suas lareiras e estufas de leña no inverno ó coas súas terrazas baixo parras de viña no verán. Pero este número dispárase nos
meañesa de Cobas é coñecida hoxe, dentro e fóra da comarca, polas seus “furanchos” ou “loureiros”, locais desde onde cada familia bodeguera comercializa a granel o seu viño “de casa”, albariño ou tinto Barrantes, os caldos propios da zona. Como se fora a “milla de ouro” do viño ata oito destes establecementos concéntranse en apenas 800 metros a pé da estrada local que atravesa Cobas e que a converten cada fin de semana na particular meca de centenares de persoas que gustan do viño servido en tradicionais furanchos transformados hoxe en locais acolledores, cos suas lareiras e estufas de leña no inverno ó coas súas terrazas baixo parras de viña no verán. Pero este número dispárase nos
| A de Enrique |
“Hoxe cando un di por aí que é de Cobas enseguida dinche: ¡ah, onde os furanchos!”. Quen así fala é Santi Radío fillo de Gardenia, que atende trala barra no furancho da súa nai que leva aberto dez anos. “Isto púxose de moda de moda fai uns anos -continúa- e desde entón recibimos cada fin de semana clientes que chegan desde Santiago, Pontevedra ou Lalín, así como doutros lugares máis próximos”.
Pero si un establecemento é, en certo xeito, o patriarca de todos en Cobas ese non é outro que “A Casa de Enrique” (1), a vella taberna da localidade, situada mesmo a pé de estrada en Aldea de Abaixo, e que hoxe reorientou a súa actividade case exclusivamente como local de viños. “Isto comezou como a clásica taberna de aldea -explica Enrique Rodiño (fillo) mentres abre un botella de albariño casero trala barra-: comercio de alimentación e lugar de chatos, que abriu o meu avó Manuel Castro Varela fai máis de 50 anos”. A finais dos 70, o xenro, Enrique Rodiño (pai), derivouno cara á venda de viño “para dar saída ao albariño que faciamos en casa”. Enrique Rodriño faleceu prematuramente en 2008 e desde entón o negocio está rexentado por viuda e fillos que manteñen o espírito que deu éxito ao pai e que ofrece horario continuado os sete días a semana. O local conta cos seus clientes fieis, pero acoden a el tamén pandillas de mariscadores ou cazadores que traen pezas por eles capturadas para que lles sexan preparadas con consinto na cociña familiar e logo servidas no salón mentres dan xenerosa conta de canta botella da casa preciar.
| A da Roda |
Situado entre os dous anteriores está o “furancho de Juan”
que ofrece un dos ambientes máis cálidos de Cobas en dúas salas contiguas á calor de dúas vellas lareiras, e que conta ademais cunha terceira dependencia a modo de pequeno salón para comida familiar ou de grupo. Aberto en 1999 e rexentado por Juan Riveiro e esposa, abre as súas portas a diario a partir das 19 horas e os domingos e festivos a partir tamén das 12. “Decidín abrir o furancho porque o viño sen etiqueta deixou de venderse, as bodegas que compraban a uva tiraron o prezo” “non quedaba outra” explica Juan mentres enche unha xarra de albariño dunha cuba de aluminio disposta en sobre un soporte elevado a pé a barra. “Aquí o viño sérvese en cunca, porque o dicta a norma, e poñémolo ao prezo de 1,20 a cunca ó de 6 euros a xarra. O local permanece aberto mentres hai xente, ás veces ata as dúas da mañá.
| A furancho de Juan |
O prezo é común a todos. “Non hai pacto algún -asegura Santi Radío do furancho de Gardenia- o que ocorre é que os novos locais ao abrir ían poñendo os prezos que xa rexían noutros que xa estaban oeprativos”. A módica cuantía dá dereito a quen degusta o viño a gozar dunha tapa que adoita servirse quente no inverno: os callos son os reis do domingo, pero tamén se pode un atopar con xenerosas racións de orella, tortilla, zorza, richada -carne troceada de bistec con patacas-, tortilla “ou ata un ovo frito si non hai outra cousa por casa”.
| O furancho de Angel |
As construcións, como neste caso, responden a vellas vivendas, alpendres ou garaxes discretos polo exterior pero decorados con gusto por dentro. É tamén o modelo de “O Bacelo de Mari”, o último en aparecer -maio de 2013-, e que responde a un proxecto emprendedor de novo matrimonio: “No noso caso -explica Mari Pintos- aproveitamos un vello galpón de gardar palla que construíu o meu avó nos anos 60: el chamábase Vicente Pintos, era carpintero e súas son as cerchas de madeira que aínda hoxe soportan o teito.” O seu horario é similar ao resto aínda que pecha os martes.
Ata Cobas chegan así cada fin de semana xentes vindas desde Santiago, Vigo, A Coruña, Lalín, Pontevedra, Ourense, Ribeira, Marín, Ou Grove, Illa de Arousa ou ata Burela, e no verán de numerosos turistas de Madrid e outras comunidades españolas que veranean achega, e que soben ata aquí para degustar o viño. “Non existe un viño de Cobas propiamente devandito -explica Manuel Rodiño, fillo do amentado Enrique Rodiño, que dirixe a asesoría Enovín en Dena e que leva os caldos de varios furancheiros-: o que ocorre é que ao ser viños novos, cuxa fermentación acaba xusto de finalizar e, dispoñen dun toque carbónico que os fan máis frescos e vivos no paladar”.
Entre esa xente asidua a Cobas hai dos máis variopinto. “Ao
meu furancho púxenlle porque aquí viñan moitos médicos a tomar o viño”, explica Manolo González que rexenta o seu furancho no lugar de Outeiro. Pero polo que sabemos non só médicos, posto que un dos clientes que se deixa ver por este local é o humorista gráfico de Faro de Vigo "Gogue": a saber si "O Quirófano" serviulle de inspiración para algunhas das viñetas da súa entrañable "Floreano". Outros apuntan con sorna que o nome débese en cambio ao costume do dono de limpar repetidamente a barra polo que lle din: “¡Manuel, que isto está máis limpo que un quirófano!”.
| Furancho "O Quirofano" |
O certo é que tanto veu atraeu ata aos axentes da benemérita, pero estes con os controis de alcoholemia cada vez máis frecuentes nas zonas de acceso. “Ben podía a garda civil deixarnos beber uns viños tranquilos -lamenta con socarrón en un veciño da Illa-, que pululan moito pola zona, pero a eles ben que lles gusta tamén porque veñen logo de paisano a tomar os seus”. E este celo cos controis de alcoholemia na zona laméntao algún que outro furancheiro medorento de que lle espanten a clientela.
| Furancho "Lar de Outeiro" ou a "A de Quinteiro" |
Algúns outros locais permanecen pechados nesta época do ano. Uns pola crise, outros porque aínda non abriron para ofrecer o seu excedente de viño da colleita 2013, e outros por unha normativa que consideran demasiado estrita e que limita a súa apertura ao público a tan só tres meses, polo que se reservan para o verán. É o caso do “furancho dá Vila” ou o “furancho do Rapaz” que, quizais noutro momento do ano poida o visitante atopar abertos.
PARA COMPLETAR A GUÍA FURANCHEIRA DE COBAS
- Aldea de Abaixo, a pé de estrada
- Aparcamiento amplo e propio
- Dous salóns luminosos
- Terraza exterior baixo parra de viña
- Tenda de alimentación
- Horario continuo toda a semana
- Viño en botella e copa
- Tapa
(1) En Cambados coñecese como "O das Moscas".
(1) En Cambados coñecese como "O das Moscas".
- Aldea de Abaixo, a pé de estrada
- Dúas salas e pequeno salón reservado
- Terraza exterior baixo parra de viña
- Dous lareiras en uso
- Horario: a partir das 19 horas e domingo
tamén ao mediodía
- Viño en xarra e en cunca
- Tapa
- Aldea de abaixo, a pé de estrada
- Zona de recepción e sala interior
- Horario: mediodía e tarde-noite
- Viña en xarra e en cunca
- Tapa
- Aldea de Abaixo, a pé de estrada
- Aparcamiento fácil no exterior
- Salón único e amplo
- Horario: mediodía e tarde-noite
- Viño en xarra e en cunca
- Tapa
- Aldea de Abaixo, a pé de estrada
- Salón único e amplo
- Horario: a patir das 13 horas
pola tarde a partir das 20 horas.
Pecha os martes
- Viño en xarra e en cunca
- Tapa. Comidas
- Aldea de Abaixo, a pé de estrada
- Aparcamiento amplo e propio
- Salón único, amplo e luminoso
- Horario: de 11 a 16 horas; a partir de 18 h.
Pecha os martes
- Mesa de pedra en exterior baixo parra
- Viño en xarra e en cunca
- Tapa
- Outeiro, a pé de estrada
- Aparcamiento fácil no exterior
- Sala única
- Horario: mediodía e anochecer
- Viño en xarra e en cunca
- Outeiro, a pé de estrada
- Aparcamiento fácil no exterior
- Sala única
- Horario: mediodía e anochecer
- Veu en jarra e en cunca
POR FORA NON SON O QUE PARECEN:
FURANCHO "A CASA DE ENRIQUE"
FURANCHO DE "JUAN"
FURANCHO "A RODA"
FURANCHO DE "GARDENIA"
FURANCHO DE "ANGEL"
FURANCHO "O BACELO DE MARI"
FURANCHO "O QUIROFANO"
FURANCHO "LAR DE OUTEIRO" OU DE "QUINTEIRO".
MOITAS GRAZAS A TINO HERMIDA GARCIA POR DEIXARNOS USAR ESTE TRABALLO
Ningún comentario:
Publicar un comentario